Site icon Околиці Кременчука

Ашкаренко Григорій Андрійович

Ашкаренко Григорий Андреевич

Актор, антрепренер, драматург. Організатор Російсько-української професійної трупи, керував аматорським театром в Кременчуці.
Григорій Андрійович Ашкаренко народився 1856 року в Кременчуку на Дніпрі. 1880 року він заснував першу професійну драматичну трупу в Кременчуці (і одну з перших в Україні).

У трупі Григорія Андрійовича Ашкаренка працювали великі актори того часу Микола Садовський і Марко Кропивницький (на честь останнього в Кременчуці носив назву один з «спочилих у Бозі» кінотеатрів, в ньому зараз розташовується макаронний цех приватного підприємства). У 1880—1890 рр. театральний колектив з Кременчука гастролював не тільки в Полтавській губернії, а й в багатьох містах і містечках України. Трупа одна з перших на лівобережжі ставила п’єси на українські теми, автором їх був сам кременчужанин Григорій Ашкаренко. На свої і запозичені сюжети він написав п’єси «Конотопська відьма» (1889 р.), «Царицино черевички, або криваві поминки» і «Рідна мати гірше мачухи» (обидві п’єси 1891 р.), в 1896 році п’єсу «Оказії з сотником Яремою», а в 1897 році — п’єсу «Маруся». Драму з піснями, хорами і танцями «Кого судити?» Ашкаренко поставив разом зі своїм колегою Іваном Тогобочним.

1908 року Ашкаренко в київському журналі «Рідний край» опублікував «Спогади про першу українську трупу». Одним із засновників цього журналу був український письменник, тісно пов’язаний своїм життям і творчістю з Полтавщиною, Панас Якович Рудченко, який публікував під українізованим псевдонімом Панас Мирний.

Помер Григорій Андрійович Ашкаренко напівзабутим.

Джерело: Вікіпедія (доступ: https://uk.wikipedia.org/)

Exit mobile version