Site icon Околиці Кременчука

Перебудова (1956-1959) Кременчуцька ГЕС

Перестройка (1956-1959) Кременчугская ГЭС

Журналісти зняли фільм про селах, затоплених при будівництві Кременчуцького водохраніліща.

Журналісти Захар Колісніченко і Андрій Чернега зняли документальний фільм про селах, які затопили через будівництво Кременчуцької ГЕС. Стрічка має назву «Перебудова». Так жителі деяких затоплених сіл символічно назвали своє переселеніе.

Об це пише на своїх сторінках Кременчуцька Газета

В фільмі згадують події 1954 року, коли Рада Міністрів СРСР затвердила постанову про будівництво Кременчуцької ГЕС на річці Днепр.Снімалі відео восени, а документальні кінохроніки оцифровувати влітку, кажуть автори Автори фільму зібрали свідчення звичайних людей, а не вчених. Одному з таких героїв 99 років, їх історії зникнуть, якщо їх не зафіксувати.

“Щоб знайти цих людей ми безпосередньо їхали в села контактували з їхніми дітьми”, – розповідає автор стрічки Захар Колісніченко.

Автори вже представили стрічку в Тернополі і планують показати її в селах, де живуть переселенці з затопленої території. Також фільм залишать в Черкаському краєзнавчому музеї, адже матеріалів на цю тему в музеї майже немає. Стрічку створено за сприяння програми «Студії живої історії» .

Справка

25 березня 1954 року народження, Рада Міністрів СРСР затвердила постанову про будівництво Кременчуцької ГЕС на Дніпрі. В зони підтоплення, за різними даними, потрапило більше 200 населених пунктів. Понад 130 тис. Жителів змушені переселятися вище води. Деякі з них переїхали в інші області, міста, села, а дехто будував нові села, власноруч руйнуючи свої будинки. Через будівництво Кременчуцької ГЕС на річці Дніпро, в зони підтоплення потрапили більше 200 населених пунктів. Понад 130 тисяч жителів змушені були залишити свої домівки.

Exit mobile version