Site icon Околиці Кременчука

Сквер «Космос»

История сквера «Космос» в Кременчуге

Біля підніжжя Піщаної гори, у трикутнику між вулицею Красіна (сучасна Троїцька), проспектом Леніна (вулицею 60-років Жовтня, проспект Свободи) та річкою Крива Руда, на місці колишньої садиби Свято-Троїцької церкви навпроти парку залізничників (сучасний Міський сад) 1964 року розпочалися роботи зі спорудження скверу «Космос» на площі 1,14 га. Весною, силами працівників електростанції було вивезено сміття, розплановано територію, облаштовано газон.

Наступного року територію скверу збільшили до 1,8 га за рахунок знесеної садиби на проспекті Леніна, 51. Роботи з благоустрою було закінчено у 1966 році. По периметру сквер огороджував стрижена живоплот із берючини звичайної, вона ж обрамляла й алеї. З боку вулиці Красіна росли тополі Болле (Р. bolleana Louche), вул. 60-років Жовтня – робінія звичайна форма «куляста».

Серед деревонасаджень росли:

За іронією долі, територію скверу «Космос» з пам’ятником комсомольцям у 1992 році було передано громаді Свято-Троїцької церкви, парафіяни якої ретельно доглядають і зелені насадження, і пам’ятник тим, хто боровся свого часу з церквою. Поведінка парафіян є гідним прикладом життя за Євангелієм: прощення і ставлення до ближнього з любов’ю. Відповідно до закону України «Засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборона пропаганди її символіки» місцевою владою влітку 2016 року прийнято рішення про знесення пам’ятника комсомольцям.

Інформація з книги вчених Кременчуцького краєзнавчого музею Музиченко Н.В., Соколова І.М. Смарагдовий одяг Кременчука: історія міста у парках та скверах. / Під нав. ред. О.М.Байрак – Кременчук ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. – 192 с., 220 іл.

Exit mobile version