Site icon Околиці Кременчука

Особняк генерала Гутовского (Оновлено)

Дом генерала Гутовского в Кременчуге - фото 1477

В кінці 19-го століття на розі Київської і Міщанській вулиць (нині вулиця Софіївська, 1, колишня Чапаєва) генерал Гутовський побудував собі особняк. Цей будинок – рідкісний в місті зразок модернізованої класики, що зберігся до наших днів. Тут і антична ліпнина з ваз, факелів, військової арматури, і колонний портик у дворового фасаду, і класично строгий візерунок огороджувальної садибу чавунної решітки і сходових перил. Пані Гутовського на початку 20-го століття здавала в найм квартири в будинку. Подальші сліди Гутовського губляться. Після революції будинок Гутовского був націоналізований. В роки громадянської війни в ньому розміщувалися різні військові установи.

У 1925 р тут відкривається нічний санаторій для дорослих на 20 ліжок (Завідуюча – висуванка Курицький). Нічні санаторії служили для оздоровлення хворих із закритою формою туберкульозу. За профспілковим путівками вони приходили в санаторій після роботи. Там на них чекав душ, прекрасний вечеря, профілактичне лікування, тривалий глибокий сон і щільний сніданок вранці, після чого хворі відправлялися на роботу. На початку 30-х років в санаторії вже було 50 ліжок. Щорічно тут зміцнювали здоров’я близько 350 працівників. Під час Великої Вітчизняної війни будівля обгоріло. Було відновлено під житло в 1946 році, тоді ж прилаштовується новий корпус уздовж вулиці Перемоги. З 1963 р в цьому затишному особняку господарюють вихованці дитсадка “Яблунька”. Будівля взято під охорону державою як пам’ятник архітектури.

P.S. Раніше вважалося помилково що це особняк Шапошникова, гласного Міської Думи, землевласника. Але як підказала Соколова І.М. і була знайдена інформація в статті про старообрядців в Кременчуці, будинок купця Шапошникова знаходився за адресою вул. Катерининська 35 (нині вулиця Соборна). А особняк по вулиці Великій Міщанській (нині Софіївська 1) належав в кінці 19 століття генералу Гутовського і ця інформація відображена у всіх Адресних книгах того часу. Дякую Ірині Михайлівні за підказку. Стаття виправлена.

За матеріалами А.Н. Лушакова в книзі «Вулицями старого Кременчука»

Exit mobile version