Site icon Околиці Кременчука

Кременчуцький цирк історія з 1934 до 1943 року

Здание Гос. цирка Кременчуг 1942 год - фото № 1903

Цирк у Кременчуці збудували у 1933-34 роках на Театральній вулиці (нині вулиця Гагаріна). Це була величезна дерев’яна будівля на 2000 глядачів. Воно було оснащене всім необхідним, вирізнялося досить високим рівнем благоустрою.
Збереглося переказ, що кременчуцький цирк було засновано з ініціативи знаменитого артиста-дресирувальника В.Дурова, де він і виступав неодноразово зі своїм знаменитим потягом звірів. Тут гастролювали майстри французької боротьби – відомий чемпіон світу І. Піддубний, заслужений майстер спорту І. Куксенко та багато інших.
У цирку ставилися драматичні, балетні, оперні вистави. Знаменитий Вагрям Папазян виконував роль Отелло в однойменному спектаклі. Але особливо запам’ятався багатьом кременчужанам концерт джаз-ансамблю Я. Скоморовського з Клавдією Шульженком та Володимиром Кораллі. «І через півстоліття бачиться її образ: молода, струнка з гарними руками, ніжно співає щемливу «Записку» і реве її на маленькі шматочки», — згадує В. Федько.
Під час окупації фашисти перетворили будівлю цирку на збірний пункт для відправлення до Німеччини радянської молоді. Цирк згорів у 1943 році, його знищили німецькі солдати. На жаль, після війни будівлю цирку не відновили.
За матеріалами книги «Вулицями старого Кременчука». Автори: А.Н.Лушакова та Л.І Євселевський

Цирк знаходився біля стадіону, через дорогу від 125-квартирного будинку, по осі провулка Челюскінців, Інформацію надав Сергій Кардаш

Exit mobile version