Site icon Околиці Кременчука

Історія Олексіївського комерційного училища

Алексеевское коммерческое училище открытка номер 1436

Старе приміщення Кременчуцького технічного залізничного училища у 1903 році викуповує Міська Дума та відкриває у ньому Олексіївське комерційне училище. Будівля розташовувалась на розі Харчової (нині Шевченка) та Миколаївської (колишня Артема, тепер знову Миколаївська) вулиць. Утрималося за рахунок коштів від плати за навчання (60-125 рублів на рік), сум, що надходять від Товариства купців, пожертв приватних осіб та засновників, а також субсидій Міської Думи.

Термін навчання в училищі – 8 років. Вивчення спеціальних предметів розпочиналося з 5-го класу.

В училищі викладалися:

Фото открытки из фондов Кременчугского краеведческого музея


При училищі була фундаментальна та учнівська бібліотека, що налічує близько 2,5 тисячі томів. Ті, хто закінчив училище, мали право вступу до вищих навчальних закладів країни.

Училище 1910 рік:

Що знаходиться у віданні Міністерства Торгівлі та Промисловості (Харчев. вул.). Директор – Віктор Макар. Гусів (зд. уч-ща). Законоуч.: православн. віросповідань. – свящ. Михайло Алндров. Афанасьєв (Кагамлицька, д. Винникової) та св. Ал-ндр Гречановський (Соборна пл., д. Соборн. ц-ві), іудейського вероиспов. – Гешель Мовш. Фактор(Пушкінська, д. Василевського). Викладачі: російськ. яз. та словесності – Михайло Михайло. Панебратцев (Херсонська, д. Фреймана), німець. яз. – Яків Ів. Сіммен (вуг. Училищн. і Садовий, д. Пономарьової), франц. яз. – Лев Йосипів. Рібо (Єлинська, д. Оксюза), математ. – Анатолій. Іванов. Дірдовський (Катерининськ., д. Гауха), природ., геогр., фіз., хімії та товарів. – Ал-ндр Ал-ндров. Зефіров (Успенський пров., д. Зімінських), політ. екон., ком. геогр. та законознавець. – Михайло Нікол. Звесткін (Петровська вул., буд. насл. Скарських), рисів. та чистоп. – Ів. Володімо. Іванов (Пушкінська, д. Каплана), вчителі підготовч. класу, вони ж і про. помічн. класн. спостерігачів: по рос. яз. – Андрій Петров. Стасій (Єлінська, д. Нішпалова) та арифмет. – Григ. Петров. Камінський (Єлінська, д. Винникової).
Класні спостерігачі (штатні): Нікол. Нікол. Добровольський, він же викладач. бухгалтер, кім. кореспонд. та кому. арифм. (Пушкінська, д. Ярина), Сергій Васил. Рклицький, він же викладач. історії та геогр. (Харчева, д. Колесникова) та вик. зобов. набл-ци приготов. клас. – Марія Тимоф. Пащенко (Маріїнська, № 26).
Лікар – Павло Дорофєєв. Родіонів, він же викладатиме. гігієни (Садовий пров. д. № 10) та зубний лікар – Мойсей Давидов. Тартаковський (вуг. Докторськ. і Петровськ. д. Соловійчика).
В. о. листівника – Олексій Євстаф. Білоног (Крюків, Херсонська, д. Стефановича).

Після Жовтневої революції 1917 року, Олексіївське комерційне училище перетворюється на торгово-кооперативний технікум. 1927 року його закінчив М.Новохатько, майбутній Герой Радянського Союзу, який отримав це високе звання за форсування Дніпра.

Зруйновану в роки війни будівлю колишнього Олексіївського комерційного училища відновлюють у 1950-х під житло для робітників залізниці. Оздоблення фасадів при цьому істотно змінюється.

Матеріали книги Вулицями старого Кременчука, О.М.Лушакова, Л.І.Євселевський

Exit mobile version