Site icon Околиці Кременчука

Спогади Женжіловой А.Г. про перебування в Кременчуці. (1943 рік)

Воспоминания Женжиловой А.Г. о пребывании в Кременчуге. (1943 год)

Женжілова Анастасія Григорівна – уродженка м Кемерово, ветеран Великої Вітчизняної війни, учасник бойових дій, учасник кременчуцького підпілля в 1943 р До війни працювала майстром виробничого навчання в Кемеровському ремісничому училищі.
Наприкінці 1941 р написала заяву з проханням направити на фронт добровольцем. У березні 1942 р в Кузбасі завершилося формування 303-ї стрілецької дивізії. Всі медичні підрозділи складалися майже виключно з жінок. Анастасію Григорівну зарахували санінструктором в взвод польової кінної розвідки, тому, крім вивчення зброї, вміння повзати по-пластунськи, їй довелося ще й навчитися їздити верхи.
У липні 1942 р дивізія була направлена ​​на фронт, де А. Женжілова отримала «бойове хрещення». В кінці вересня був убитий старшина санітарної роти, і Женжілову відкликали з розвідки, призначивши її старшиною санроти 845 стрілецького полку. Кінець війни зустріла в столиці Чехословаччини – Празі. 12 травня 1945 частина, де служила А. Г. Женжілова, дійшла до Берліна. На стіні рейхстагу Анастасія написала: «Від Кемерова до Берліна». У Кременчуці перебувала з березня по вересень 1943 року Спогади написані в середині 1970-х років.


… На початку 1943 року наші війська перейшли в наступ. В районі Люботина наша дивізія зіткнулася з сильним опором противника: фашисти зуміли підтягти свіжі танкові частини, і тепер уже нам доводилося відбиватися. 8 березня 1943 я отримала для свого взводу нове обмундирування і додатковий пайок. Хотіла зробити дівчатам приємне, але не вдалося. У другій половині дня німці потіснили наші частини, довелося відступати. Начальник санепідемслужби велів заховати обмундирування в підвалі, мовляв, через пару днів повернемося. Але відступ затягнулося, весняна негода не давала військам швидко пересуватися. Наша дивізія опинилася в оточенні. Не знаю як, але в метушні мені переїхала ногу 76-ти міліметрова гармата. Нога дуже розпухла, стало важко ходити. На світанку почалася безладна стрілянина, мене поранило в пошкоджену ногу.
Я відстала від піхоти. Почула ззаду гуркіт танків, вирішила, що це наші. Ну, думаю, ось і добре, візьмуть мене. Під’їхала танкетка. Дивлюся, а на ній свастика! Німці зіскочили з танкетки, зірвали з мене шапку, викрутили зірочку і, штовхаючи прикладами, посадили на броню – там уже було кілька наших поранених бійців.
Нас замкнули в якому хліві. На світанку підігнали критий брезентом грузовик. Хто не міг залізти в машину – того тягли назад в сарай, потім ми почули постріли …
Нас везли довго, без зупинок. Нарешті машина зупинилася, нас вивантажили і збудували. Перед строєм стояв німецький офіцер. Чистою російською мовою він
повідомив про порядки в концтаборі: по-перше, бігти і не намагайтеся, звідси не підеш; по-друге, порядки в таборі суворі, за найменше порушення – розстріл. «А тепер крок вперед ті, хто здався в полон добровільно, для них інші умови перебування», – оголосив німець.
Люди стояли мовчки.

Автор: Гайшінська А.П.

Матеріали науково – практичної конференції “Кременчуку – 435 років”

Exit mobile version