Site icon Околиці Кременчука

Вердіна Шльонськи перша жінка-композитор Ізраїлю

Вердина Шлёнски

Ізраїльський композитор, піаністка, музичний педагог, перша жінка-композитор Ізраїлю. Молодша сестра поета Аврама Шльонського.
Вердін Шльонський народилася 22 січня в хасидської єврейської сім’ї в Російській імперії в місті Кременчук в 1905 році. Вона була наймолодшою ​​з шести дітей. У 1923 році сім’я Шлёнскіх репатріювалася з України в Палестину, однак Вердін залишилася у Відні для отримання музичної освіти. Звідти вона переїхала в Берлін, де вчилася фортепіано в у Егона Петрі і Артура Шнабеля і композиції в Парижі, у Наді Буланже, Едгара Вареза, Макса Дейча.
У 1925 році вона і її сестра, успішна оперна співачка Джудіт Шльонський, яка повернулася в Європу, вийшли заміж за двох братів: Зигмунда і Олександра Стерника. Обидві пари незабаром розлучилися.
У 1929 році вона поїхала в Палестину, де викладала в Тель-Авівської академії музики, потім повернулася в Париж, в роки Другої світової війни жила в Лондоні, а в 1944 році остаточно оселилася в Тель-Авіві. Серед її творів слід відзначити «Єврейську поему» (1931) і струнний квартет, удостоєний однієї з премій на Конкурсі імені Бартока в Будапешті (1949). Більш активне включення Шльонський в міжнародну музичну життя пов’язане з її участю в літньому фестивалі нової музики в Дармштадті (1964). Шльонський також багато виступала в ізраїльських газетах як музичний критик; затверджується, що вона писала статті по-російськи, а її брат Авраам Шльонський перекладав їх на іврит.
Померла 20 лютого 1990 року в Тель-Авіві.

Джерело: wikipedia.org

Exit mobile version