Site icon Околиці Кременчука

Таптунов Юрій Іванович

Таптунов Юрій Іванович

(народився 4 жовтня 1940, Кременчук — помер 29 грудня 1978)
Таптунов Юрій Іванович – Радянський офіцер, Герой Радянського Союзу. За період служби нагороджений орденом Леніна, медалями. командир електромеханічної бойової частини (БЧ-5) ракетного підводного крейсера стратегічного призначення (РПК СН) «К -171» Червонопрапорного Тихоокеанського флоту, капітан 2-го рангу.
Народився 4 жовтня 1940 року в місті Кременчук Полтавської області, Україна в сім’ї службовця. Українець. Член КПРС з 1965 року. Закінчив 10 класів.
У Військово-Морському Флоті з 1959 року. У 1965 році закінчив Вище військово-морське інженерне училище імені Ф. Е. Дзержинського. Служив на Червонопрапорний Північному і Тихоокеанському флотах.

Командир БЧ-5 РПК СН «К -171» капітан 3-го рангу Юрій Таптунов у складі екіпажу цього атомного підводного човна (командир капітан 1-го рангу Ломов Е. Д.) брав участь в першому переході РПК СН проекту 667-б з Північного на Тихоокеанський флот: через Атлантичний океан, протоку Дрейка, в Тихий океан. У тому, що в період 80-добового походу жоден механізм атомохода не вийшов з ладу, і в тому, що відповідальне урядове завдання екіпаж «К-171» виконав на оцінку «відмінно», велика заслуга командира БЧ-5 Ю. І. Таптунова.

За успішне виконання завдань командування і проявлені при цьому мужність і відвагу Указом Президії Верховної Ради СРСР від 25 травня 1976 капітан 3-го рангу Таптунову Юрію Івановичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» (№ 11421).

Продовжуючи службу командиром електромеханічної бойової частини РПК СН «К-171», капітан 2-го рангу Таптунов Ю. І. 29 грудня 1978 загинув при виконанні службових обов’язків, у реакторному відсіку підводного човна.
Похований у місті Колпіно Ленінградської області.

За період служби нагороджений орденом Леніна і медалями.
У місті Кременчуці на Алеї Героїв, на граніті висічене фото та ім’я Юрія Таптунова.

Джерело: https://uk.wikipedia.org/

Exit mobile version