Site icon Околиці Кременчука

Крюківські інтендантські склади (Вiдео)

Крюківські інтендантські склади (Вiдео)

Крюківські інтендантські склади в Кременчуці – пам’ятка архітектури. Під час російсько-турецької війни кінця 18 століття в Крюкові формується тилова база царських військ. На початку 19 століття в Крюкові був зведений палац з садом навколо.
Згодом на цьому місці розмістили інтендантські речові склади. Тут будуються приміщення для складування обмундирування, кінської амуніції, озброєння. Перші будівлі були взяті на облік у 1813 році. З часом в Крюкові розміщується Головне інтендантство. Склади інтендантства займали цілий квартал з часовими по кутах у караульних приміщеннях. Палац назавжди залишився центральною будівлею та окрасою складів.
У радянські роки старовинні приміщення продовжували виконувати роль військових складів. З розпадом СРСР склади з Кременчука переїхали в інші області України.
В середині 19 століття художником Євграфом Крендовським була написана картина «Площа провінційного міста». Кременчужанин Крендовський зобразив саме площу з будівлею інтендантських складів в Крюкові. Картина стала відомою і зараз зберігається у Третьяковській галереї.

Кременчуцьке Громадське ТБ

Exit mobile version