Site icon Окраины Кременчуга

ДСТ «ДИНАМО» (Кременчук) – 95 рокiв

ДСТ «ДИНАМО» (Кременчук) – 95 рокiв

Автор: Вікторія Ширай

Щороку другої неділі вересня ми святкуємо День фізкультури та спорту. Кожна спортивна організація, спортивний клуб, спортивні школи згадують своїх чемпіонів та свої досягнення за минулий рік. А ми, шановні читачі, згадаємо майже вікову історію досягнень окремого спортивного товариства.
В цьому році виповнюється 95 років з дня заснування першого фізкультурно-спортивного товариства «Динамо». З 1923 року Кременчуцьке ДСТ «Динамо» розташовувалося в будівлі сучасного тресту «Кременчукнафтахімбудінвест». Товариство об’єднувало декілька спортивних організацій, створених при промислових підприємствах міста. Тут розвивалися такі види спорту, як спортивна гімнастка, важка атлетика, гандбол, футбол, хокей з м’ячем, велосипедний спорт, лижний спорт та ін.
Спортсмени ДСТ спочатку тренувалися на примітивних спортивних майданчиках, наприклад в міському саду. Згодом спортивне товариство перебирається на новий стадіон. У газеті «Кременчугский рабочий» зазначалося про те, що 2 травня 1928 р відкрився стадіон ім. 1-го Травня. Він знаходився на Покровській вулиці (сучасна вул. Гагаріна). Наприкінці XVIII століття саме тут закінчувалося старе місто, а поруч простягалося Безіменне озеро. Після повені 1931 року озеро перетворюється на глибоке болото. Там навіть купалися, а взимку каталися на ковзанах. Згодом це місце осушили і засипали ґрунтом, а перед початком війни стадіону дали назву «Динамо» на честь спортивного товариства.
Стадіон був достатньо обладнаний для проведення різного рівня спортивних баталій за тогочасними вимогами, і згодом збирав величезну кількість глядачів і спортсменів. Так, 8-10 липня 1935 року тут була проведена Перша обласна спартакіада Харківського обкому союзу спиртогорілчаної та виноробної промисловості. Відкриття спартакіади проходило урочисто, у супроводі оркестру. Авжеж, участь у спортивному святі брали наші динамівці. До програми змагань були включені біг, гімнастика, боротьба, легка атлетика, футбол та ін. Серед кращих футболістів команди «Динамо» був Швидченко Григорій Миколайович.


У передвоєнні роки футболісти «Динамо» частіше, ніж інші, були переможцями обласних змагань. Так, у 1939 році переможцем кубку Кременчука стала команда «Динамо», а фіналістом – команда «Зеніт», які зіграли між собою з рахунком 6:0. Після цього матчу 12 червня 1939 року стартував перший розіграш Кубку Полтавської області. У стартових матчах серед інших команд зустрілися миргородський «Мукомел» і кременчуцьке «Динамо». В кубковому турнірі перевага була на боці кременчуцької команди. Кременчуцьке «Динамо» стало другим фіналістом. Вирішальний матч повинен був відбутися у Полтаві, втім, оскільки грали дві наддніпрянські команди, матч перенесли до Кременчука. Фінал Кубку області 1939 року завершився такими результатами: «Динамо» (Кременчук) – «Спартак» (Кременчук) – 3:2 (1:2). Голи забили: Сіхуралідзе – три, а Іоненко і Черепахов – по одному. Зірковий склад команди «Динамо»:

Окрім футболу, ДСТ «Динамо» славилося своїми велосипедистами, які могли здолати будь-яку відстань на високій швидкості, враховуючи, що велосипеди тих часів значно відрізнялися від сучасних. Та й дістати у довоєнні часи їх було досить важко. Це була така собі диковинка. І все ж-таки наші велогонщики серйозно підходили до розвитку велосипедного спорту в Кременчуці. Так, 5 липня 1939 року Кременчуцьке спортивне товариство «Динамо» організувало велопробіг Кременчук-Дніпробуд. Фотографія цієї події зберігається у фондах краєзнавчого музею, ілюструючи історію досягнень кременчуцьких спортсменів.
Під час Другої світової війни Міський стадіон заводу шляхових машин «Динамо» був цілком зруйнований, залишилося лише занедбане футбольне поле, навіть без огорожі. Але спільними зусиллями, щойно місто було визволене від окупантів, кременчужани почали відроджувати спортивне життя товариства «Динамо». Вони знову почали проводити різноманітні спортивні змагання – від шахово-шашкових турнірів до футбольних матчів. І вже 22-27 липня 1945 р. в Полтаві «динамівці» представляли наше місто на першій після визволення обласній спартакіаді. У легкоатлетичних стартах серед 24 районів області кременчужани набрали 10009 очок і стали другими після полтавців.
2 лютого 1947 р. в Кременчуці був проведений лижний крос, на якому серед 2000 учасників із різних спортивних товариств і фізкультурних колективів міста взяли участь і представники ДСТ «Динамо». Молодь боролася за кращі показники на різних дистанціях. Понад 1226 молодих людей склали під час цих змагань норми по лижах з комплексу «Готовий до праці й оборони».


Ще багато років поспіль кременчуцькі «динамівці» радували своїх уболівальників блискучими перемогами у різних видах спорту. Нам з вами залишається лише з повагою згадувати імена тих, хто був біля витоків кременчуцького «Динамо», тому що вони першими проклали стежку до великих спортивних перемог Кременчука.
Отже, зі святом фізкультури і спорту, шановні кременчуцькі спортсмени і вболівальники! Не будемо забувати головне: в здоровому тілі – здоровий дух. І поки погодні умови сприятливі – всі разом на спортивні майданчики. Будьмо активні!
Всім бажаємо сили, наснаги та здоров’я.

Ілюстрації з фондів та з архіву музею і з відкритих джерел. Якщо Ви є власником якогось із фото і не бажаєте, щоб воно тут публікувалося – зв’яжіться з музеєм, і ми їх видалимо.

Автор: Старший науковий співробітник Кременчуцького краєзнавчого музею Вікторія Ширай

Exit mobile version