Site icon Околиці Кременчука

Торгова площа в Кременчуці

Кременчук – Міська управа листівка 498

В середині XVIII століття зростає значення Кременчука в торгівлі краю. Кременчук займає на ринку роль торгового посередника між Південною Україною, Запоріжжям і Кримом з одного боку і Лівобережної України, Білорусією, Литвою та Центральної Росією.

В середині 1780-х років на місці перетину нинішніх вулиць Соборної (колишньої Леніна) і лейтенанта Покладова (колишня К. Маркса) облаштовується Торгова площа з дерев’яними лавками, де торгували:

Розмах торгівлі вражає Ж. Ромма, майбутнього активного учасника Великої Французко буржуазної революції, якобінці, який в 1786 році подорожуючи до Криму зі своїм вихованцем П. Строгановим і майбутнім відомим російським архітектором, автором Казанського собору в Петрограді А. Вороніхіним, відвідав Кременчук. Він пише:

«Торгівля Кременчука, безсумнівно перевищує Київську, в крамницях багато товарів, і в місті великий приплив іноземців. Тут налічується 800 торговців, а якщо включити сюди і лавки ремісників, то всього близько 3 тисяч »

Побудоване в 1801-1803 роках монументальну будівлю Міської Думи стало головним елементом в ансамблі Торгової площі. Симетрично від нього були зведені два одноповерхових дерев’яних віталень двору з арковими галереями, які перегукувалися з мотивом галерей в першому поверсі магістрату. А далі вся площа була забудована дерев’яними і кам’яними лавками.

Пізніше, коли міська забудова ставати все щільніше, Торгова площа поступово забудовується, в основному магазинами і банками.

За матеріалами книги «Вулицями старого Кременчука». Автори: А.Н.Лушакова і Л.І Евселевскій

Exit mobile version