Site icon Околиці Кременчука

В Кременчуці захистили від перебудов унікальний столітній будинок купця Чуркіна

Дом купца 1-й гильдии Григория Еремеевича Чуркина - фото 179

Власник Будинку купця першої гільдії Григорія Чуркіна у Кременчуці уклав з місцевим управлінням охоронний договір на пам’ятку. Завдяки цьому споруда захищена від неузгоджених змін або знесення.
Про це повідомили у Полтавській обласній прокуратурі 13 січня 2022 року
Наприкінці минулого року Кременчуцька окружна прокуратура направила повідомлення щодо укладення охоронного договору на об’єкт. За результатами розгляду, між Управлінням культури і туризму та балансоутримувачем (житлово-експлуатаційним підприємством «Автозаводське») укладений охоронний договір.
Будинок купця 1-ї гільдії Григорія Чуркіна, гласного Кременчуцької міської думи, з’явився у 1902 році. В його плануванні та вирішенні фасадів відобразилися не лише віяння часу, а й доволі химерний смак замовника.
В архітектурі будинку змішалися елементи ордера класичної архітектури, деталі ліпнини, виконані в стилях рококо та бароко, різновисоке шатрове покриття даху характерне для давньоруської архітектури, тоді як асиметричність будови – данина мальовничості модерну. На фасаді будинку збереглося коване металеве кріплення, очевидно, для інформаційної вивіски, увінчує його неповторна башточка.
Після 1917 року будинок націоналізували. У різні часи в ньому розміщувалися клуб, кінотеатр, швейний цех, ощадна каса тощо, у період нацистської окупації – готель для німецьких офіцерів та офіцерський клуб. З 1964 року – Будинок техніки з прекрасною бібліотекою технічної літератури, а в подальшому – філіали різних банків.
Подібного будинку у Кременчуці немає. Він надає місту індивідуальності та романтизму. У 2017 році у Кременчуці навіть з’явилася нова зупинка громадського транспорту – «Будинок Чуркіна».

Автор: Анастасія Добряк
Джерело: https://zmist.pl.ua/

Exit mobile version