Site icon Outskirts of Kremenchug

Square named after Ivan Kondratievich Ponomarenko

Сквер імені Івана Кіндратовича Пономаренка

У 1950-ті роки на проспекті Леніна (сучасний проспект Свободи) в районі житлового будинку № 62 (нагірна частина) був висаджений невеликий сквер площею 0,62 га. Він мав прямокутну конфігурацію, з однією алеєю по центру, з боків якої стояли крамнички, росли дерева кінського каштана звичайного, по периметру росли кущі бірючини звичайної. Сквер огороджував невисокий металевий паркан.

Тут відпочивали матусі з дітьми, а до Нового року у центральній частині обов’язково встановлювали ялинку. Пізніше ялинку стали встановлювати у новому сквері, набагато більше за розміром, влаштованим біля палацу культури КрАЗ. А цей невеликий сквер почав використовуватись для короткого тихого відпочинку. У 2001 році рішенням XXXI сесії міської ради XXIII скликання цей сквер назвали «Сквер імені Івана Кіндратовича Пономаренка» з метою увічнити ім’я першого мера Кременчука доби Незалежності. Тоді ж встановили гранітний камінь із табличкою та висадили:

З ініціативи та сприяння Автозаводського виконкому у 2009 році працівниками КП «Благоустрій Кременчука» проведено реконструкцію скверу. З боків від центрального входу – посаджені хвойні з різними формами крони та кольором хвої, барбарису Тунберга сорт «Atropurpurea», троянди. У 2013 році у сквері з’явилася «лава примирення», були встановлені оригінальні лавочки з декоративними кованими елементами, облаштовано спортивний та дитячий майданчик.

Інформація з книги вчених Кременчуцького краєзнавчого музею Музиченко Н.В., Соколова І.М. «Смарагдові шати Кременчука: історія міста в парках та скверах.» / Під наук. ред. О.М.Байрак – Кременчук ТОВ «Кременчуцька міська друкарня», 2016. – 192 с., 220 іл.

Exit mobile version