Site icon Outskirts of Kremenchug

Єврейське населення Полтавської губернії напередодні Першої світової війни

Єврейське населення Полтавської губернії напередодні Першої світової війни

1.Саранча В. Єврейське населення Полтавської губернії напередодні Першої світової війни / В. Саранча // Волинські історичні записки : зб. наук. пр. / Житомир. держ. ун-т ім. Івана Франка. – Житомир : Полісся, 2013. – С. 123–130

Автор: Віктор Саранча (м. Кременчук)

УДК 355.014(477.53): 94 «1914/18»

У статті проаналізовано сучасну вітчизняну історіографію історії єврейського народу, сформовано соціально-демографічну характеристику єврейського населення Полтавської губернії напередодні Першої світової війни.

Ключові слова: єврейське населення, Полтавська губернія, Перша світова війна

Трансформація «радянської» ідентичності та руйнація традиційного соціокультурного середовища вивели населення України на тернистий шлях пошуку нової самоідентифікації. У перші роки незалежності супутниками даних процесів стали конфлікти на конфесійному ґрунті, зростання проявів етноцентризму, поява націонал-радикальних політичних партій і рухів. Усі складнощі й протиріччя перехідного періоду в українській історії знайшли відображення у статистиці міграційного руху у 1990-ті рр. 

Основними мотивами єврейської еміграції з України у 1992-1993 рр. були: «Зневіра у можливість покращення життя» (33,8%) і «Антисемітизм» (24,4%). Через чотири роки «Антисемітизм» посів лише четверте місце  (15,3%) [1], що можна пояснити загоєнням психоемоційної травми, яку єврейському населенню нанесла радянська національна політика.

За період 1959-2001 рр. єврейське населення України зменшилося у 8 разів: лише у 1989-2001 рр. країну покинуло 291704 особи [2]. Покращення економічної ситуації в країні призвело до зменшення середньорічної кількості євреїв-емігрантів з 22438,77 (1989-2001 рр.) до 2303,25 осіб (2002-2005 рр.) [3]. Таким чином, інтенсивність єврейської еміграції можна вважати своєрідним індикатором рівня соціально-економічної та політичної стабільності в країні. 

З огляду на сказане вище практичної цінності набувають дослідження історії національних меншин України, міжетнічних відносин, проблем національної ідентифікації як на державному, так і на регіональному рівнях. Окрім того, «гармонізація міжетнічних стосунків, всебічне врахування духовних і культурних потреб усіх національних груп є однією з ключових проблем розвитку Української держави на сучасному етапі» [4].

«Єврейське питання» у суспільно-політичному житті  Російської імперії виникло майже одразу після того, як «за підсумками розподілу Польщі у 1773, 1793 і 1795 рр. імперія, в якій раніше не дозволялася поява євреїв, у принципі, несподівано перетворилася на країну з найбільшим єврейським населенням у світі» [5]. 

Реформи 1860-1870 рр. дали поштовх до побудови в імперії громадянського суспільства й початку єврейської емансипації. Згортання лібералізації суспільно-політичного життя у 1880-х рр. припинили цей рух: затиснута законодавчими обмеженнями єврейська молодь починає поповнювати лави радикальних революційних угруповань. Якщо тривалий час у суспільній свідомості провінційного соціуму слово «єврей» мало конотації «хитрість», «підступність», «жадібність», то в останню чверть ХІХ ст. до них додається нова «революціонер». 



Кінець ХІХ поч. ХХ ознаменувався низкою світових економічних криз, суперечливими процесами в мистецтві, духовному та політичному житті, політизацією національних рухів. За визначенням О.П. Реєнта: «Російське суспільство напередодні Першої світової війни роздиралося суперечностями в усіх сферах громадсько-політичного, соціально-економічного й національно-культурного життя» [6, с.35]. Перша світова війна стала  справжнім випробуванням на міцність для імперського суспільства і каталізатором усіх трансформаційних процесів, які набули нової якості вже у революційний період. 

Історія національних і локальних спільнот України періоду Великої війни достеменно не досліджені, що є особливістю розвитку історіографічного процесу в нашій країні. Так, у радянський період Перша світова війна розглядалася лише крізь призму Жовтневої революції, а коло досліджень даної проблематики було обмежено ідеологічними рамками. 

Серед основних напрямів сучасних досліджень Великої війни варто виділити: «орієнтаційний», економічний, соціальний, політичний, військового полону, зовнішньополітичного аспекту, історії Легіону УСС та перебігу воєнних операцій, біженства і громадських організацій, російської окупації Галичини і Буковини, регіоналістики, «культури  війни» [7]. 

Історія євреїв в Україні досліджується за наступними напрямами: правове становище єврейського населення, єврейська освіта, землеробська колонізація, єврейські громадські організації тощо.

Л.М.Мойсеєнко здійснила аналіз правового статусу єврейського народу в Російській імперії кінця ХХ-поч. ХХ ст. [8]; у роботах Ю.Поліщука, Н.Рудницької, В.Симоненко досліджуються аспекти загальної та професійної єврейської освіти [9]; проблематика єврейської колонізації піднімається у працях Л.Дузь, А.Морозової, Й.Шейкіна [10]; В.Доценком було проведено студіювання єврейських філантропічних організацій Волинської губернії др.пол. XIX–поч. XX cт. [11].

У дисертаційних роботах В.Гончарова [12] і А.Морозової [13] розкриваються процеси формування єврейської громади Південного Сходу України, досліджуються соціально-правові аспекти життя єврейського населення Лівобережної України у др. пол. ХІХ – на поч. ХХ ст. 

Проблематика єврейського біженства та депортацій знайшла своє відображення у монографії Л.М.Жванко [14], дисертації російської вченої М.О.Златіної [15]. У статтях Л.В.Білоус [16], окрім проблеми біженства, досліджується процес формування образу єврея як «ворога» та «офірного цапа». О.Ю.Кирієнко [17] розглядає діяльність органів військової цензури у розрізі «єврейського питання»; І.С.Монолатій [18] досліджує механізми ухиляння євреїв Галичини від військової служби; юдофобство інтелектуальних верств Росії у ХІХ ст. висвітлюється у статті С.Є.Кальяна [19]. Малодослідженим аспектам «єврейської проблематики» присвячені праці російських вчених О.Ю.Семенової [20], С.Гольдіна [21], С.М.Клімової [22], С.О.Ільїна [23]. 

Недоліком значної кількості статей є переважно інформаційний характер, вузькість джерельної бази, недостатнє використання архівних документів. У той же час у комплексних дослідженнях єврейського населення великих регіонів часто втрачається специфіка і колорит локальних спільнот (міст, містечок, єврейських общин).

Метою даної статті є висвітлення соціокультурного життя єврейського населення Полтавської губернії напередодні Першої світової війни. Відповідно до мети роботи сформульовані її основні завдання:

Об’єктом дослідження є єврейське населення Полтавської губернії. 

Предмет дослідження соціокультурні процеси, які відбувалися в єврейському середовищі напередодні Першої світової війни. 

Частка євреїв серед населення Полтавщини наприкінці ХІХ поч. ХХ ст. була однією з найнижчих порівняно з іншими українськими губерніями, що входили до «смуги осілості»). Даний показник (4,0%) був середнім для губерній Лівобережної і Південно-Східної України, де відсоток єврейського населення був у 2,5-3 рази менше, ніж на Правобережжі (Табл. 1). Подібна диспропорція має історичне коріння: ще наприкінці ХVI перш. пол. ХVIІ ст.  Правобережна Україна (колишні Брацлавське, Волинське, Київське й Подільське воєводства) стала традиційним місцем зосередження єврейського населення. Унаслідок адміністративних обмежень на помешкання євреїв у Російській імперії міграційні процеси з даного регіону були незначними.

Динаміка зростання частки євреїв серед населення Полтавської губернії у ХІХ ст. характеризується такими показниками [24]: 

Таблиця 1

Єврейське населення українських губерній Російської імперії (за даними перепису 1897 р.) [25].

№ з/п Губернія Єврейське населення, %
1 Волинська 13,2
2 Подільська 12,3
3 Київська 12,2
4 Херсонська 11,8
5 Чернігівська 5,0
6 Катеринославська 4,7
7 Полтавська 4,0
8 Таврійська 3,8
9 Харківська (не входила до «смуги осілості») 0,5

Напередодні Першої світової війни на Полтавщині мешкало 162639 євреїв, що складало 4,48% від загальної кількості населення губернії [26]. Статевий склад єврейського населення характеризують наступні показники: 48,3% чоловіки, 51,7% жінки, що у незначній мірі відрізняється від відповідних показників серед православного населення (49,4% і 50,6% відповідно).

Переважна більшість євреїв мешкало в містах, де вони складали  30,9 % від загальної кількості населення. Найбільший відсоток євреїв серед міського населення  відзначався у Кременчуці (45,4%), Переяславі (42%), Ромнах (40,1 %); у губернському місті напередодні Першої світової цей показник складав 23,7%. Разом у чотирьох найбільших містах Полтавщини (Кременчук, Полтава, Ромни, Прилуки) мешкало майже половина (49,9%) всього єврейського населення губернії.

Варто відзначити, що за період 1897-1913 рр. збільшується відсоток євреїв у містах губернії (з 29,34% у 1897 р. до 30,9% на 01.01.1914 р.) і зменшується в сільській місцевості (з 1,19% у 1897 до 1,06%). Високий рівень урбанізації євреїв пов’язаний, в першу чергу, з традиційною структурою їх професійної зайнятості, зростанням ролі міст на тлі підйому індустріального виробництва, обмеженнями щодо проживання у сільській місцевості. Найбільший відсоток євреїв серед сільського населення губернії відзначається у Пирятинському (3,7%), Золотоніському (2,04%), Переяславському (1,6%) повітах, а у Зінківському – лише 0,4%. Зростання соціальної і економічної напруги під час Першої світової війни призвело до помітного скорочення єврейського населення у сільській місцевості (Табл.2).



Таблиця 2

Частка євреїв серед сільського населення Полтавської губернії у 1914-1917 рр. [27, с.13].

№ з/п Губернія Єврейське населення, %
1914 1917
1 Пирятинській 3,7 1,2
2 Золотоніський 2,04 1,07
3 Переяславський 1,6 1,21
4 Лохвицький 1,2 1,09
5 Разом по губернії 1,06 0,74

Аналіз вікової структури єврейського населення Полтавської губернії кінця ХІХ – поч. ХХ ст. [28] (Діагр.1) дає можливість говорити про традиційний («патріархальний») спосіб його відтворення, характерними особливостями якого є висока народжуваність і смертність та низька середня тривалість життя. Так, відсоток дітей до 10 років складає майже третину усієї популяції, а частка людей, яким виповнилося  50 і більше років, дорівнює лише 10,51%. Слід також зазначити, що серед євреїв Полтавської губернії у означений вище період спостерігається високий рівень забезпеченості працездатним населенням (36,21%) і потенційними трудовими ресурсами (24,92 %).

 Дискримінаційні законодавчі акти у відношенні до єврейського населення мали конфесійний характер: якщо особа іудейського віросповідання приймала християнство за православним обрядом, вона набувала основних громадянських прав. Але вже на початку ХХ століття низка правових обмежень стосувалася і хрещених євреїв. Не зважаючи на преференції, які давало євреям хрещення, 99,91% з них сповідували юдаїзм, 0,18% були православними, а 0,1% протестантами. 

Серед чинників, які протидіяли асиміляції єврейського населення можна виділити такі:

 На відміну від містичної юдофобії, пов’язаної із сприйняттям євреїв як віровідступників, «ворогів Христових», людей чужої культури, «модерновий» (біологічний) антисемітизм синтезувався у другій половині ХІХ ст. як явище расистського характеру. Складовою частиною даного явища можна вважати й т.з. «політичний» антисемітизм, адепти якого закликали до боротьби проти «єврейського засилля», яке загрожує культурному розвитку корінних народів Росії.

На розподіл єврейського населення Полтавщини за становою приналежністю і професійними групами вплинули фактична заборона помешкання юдеїв у сільській місцевості, обмеження їх прийому на державну службу, інші дискримінаційні заходи. Так, найменшу частку серед євреїв Полтавщини (0,12%) складали особисті дворяни й чиновники недворянського звання і лише 0,61 % відносилися до селянського стану. Найбільший відсоток (93,97%) єврейського населення був приписаний до міщанського стану, частка купців була відносно невеликою 5,14 %. Не зважаючи на відносно невеликий відсоток євреїв серед купецтва, найбільші підприємства губернії належали саме їм. Так, оціночна вартість лісопильних заводів і парових млинів кременчуцьких купців Любарського, Амстиславського, Сандомирських, Голосовкера, Славензонів, Фінкельштейна і Німця складала 1986135 крб., що перевищувало сумарну вартість усіх великих підприємств Зіньківського, Кобеляцького, Лохвицького і Прилуцького повітів (1911654 крб.) [30].

Найбільш поширеними серед єврейського населення професійними заняттями була торгівля (43,28%) [31], виготовлення одягу, інші міські ремісничі промисли. Варто відзначити той факт, що в Полтаві і повітових містах на початку ХХ ст. дантисти, аптекарі (як власники так і їх помічники), фельдшери, акушерки майже стовідсотково були євреями. Саме представникам цих професій дозволялося селитися поза «межею осілості», але, отримавши омріяний фах, більшість євреїв залишалася працювати на рідній Полтавщині. Напередодні і під час Першої світової війни на Полтавщині єврейським підприємцям належали майже усі фотоательє, типографії, літографії, сінематографи, більшість готелів і заїжджих дворів; євреями були практично усі агенти страхових компаній. У Кременчуці зусиллями єврейських видавців та журналістів виходили у світ газети «Придніпровський голос», «Кременчуцька трудова копійка», «Південний Відгомін» [32]. 

За рівнем грамотності, який складав 51,68%, єврейське населення знаходилося на одному з перших місць в губернії: відповідний показник для росіян складав 41,6%, а для українців лише 14,5%.  На початку ХХ ст. релігійна освіта втрачає пріоритетне значення серед єврейського населення губернії. У 1914 році на Полтавщині налічувалося 6 Талмуд-Тор, 244 хедера, 23 єврейських училищ (двокласних, початкових і 3-го розряду), в яких навчалося 5888 учнів 7,2% від загальної кількості дітей юдейського віросповідання. Найбільша частка дітей юдейського віросповідання спостерігалася у жіночих гімназіях (більше 30 %), а найменша у ремісничих училищах (до 2%). Жорсткі відсоткові норми щодо прийому євреїв у середні навчальні заклади залишали поза межею чоловічих гімназій і реальних училищ велику кількість молоді. Відсутність чоловічої гімназії у Кременчуці, місті з найбільшим компактним проживанням євреїв, призводила до зловживань і корупції під час вступу до наявних середніх навчальних закладів. Можливості навчатися у Олександрівському реальному училищі заважали жорсткі відсоткові норми, а вступ до Олексіївського комерційного училища перетворювався на «змагання батьківських гаманців» [33].

Участь юдейського населення у міському самоврядуванні також обмежувалася на законодавчому рівні: кількість євреїв-гласних не мала перевищувати одну десяту від загального складу міської Думи [34]. Так, у 1914 р. єврейське населення Кременчука, яке складало близько 50% від загальної кількості мешканців, було представлено у міський думі чотирма гласними – представниками буржуазії (А. А. Кабакчі, І. Я. Ямпольський, І. Ф. Сандомирський, А. І. Німець) [35, с.220].

Таким чином, напередодні Першої світової війни єврейське населення Полтавщини являло собою стійкий сегмент локального соціуму, який характеризувався конфесійною одноманітністю, високим рівнем працездатного населення, потенційних трудових ресурсів, грамотності й урбанізації. Значна частина євреїв була зайнята у сфері торгівлі й послуг; відносно невеликий відсоток купців-євреїв мав у власності найбільші підприємства губернії. 

Дискримінаційна урядова політика у відношенні єврейського населення обмежувала його участь у державному управлінні й місцевому самоврядуванні, ставила перепони у отриманні якісної освіти. Унаслідок цього єврейська молодь знаходила своє місце у лавах партій радикально-революційного спрямування. Перша світова загострила суперечності в імперському суспільстві: національні питання, у тому числі й «єврейське» набуло під час війни особливої гостроти.

Спеціальних студій потребують специфічні процеси і явища, викликані Великою війною 1914-1918 рр. та їх вплив на життя населення провінційних соціумів: ставлення євреїв до війни і призовів до армії, благодійницька діяльність, зростання юдофобських настроїв у суспільстві тощо.

Джерела та література

  1. Шульга Н., Панина Н., Головаха Е., Зисельс И. Эмиграция евреев в контексте общей миграционной ситуации в Украине // Социология: теория, методы, маркетинг. – 2001. – № 2. – С.64-89. 
  2. С.А.Тархов Итоги переписи населения Украины 2001 года Четвертые сократические чтения по географии. Научные теории и географическая реальность. (Сборник докладов / Под редакцией В.А. Шупера) М. : Эслан, 2004. – С. 144-164.
  3. Иосиф Зисельс Динамика численности еврейского населения Украины [Електронний ресурс] // Демоскоп, 2007. – № 303-304. – Режим доступу до журналу: http://www.demoscope.ru/weekly/2007/0303/analit02.php 
  4. Морозова А.В. Єврейське населення Лівобережної України (друга половина XIX-початок XX ст.) Автореф. дис… канд. іст. наук: 07.00.01 / А.В. Морозова; Харк. нац. ун-т ім. В.Н.Каразіна. Х., 2005. – 19 с.
  5. Н.В.Антоненко «Еврейский вопрос» в идеологии русского зарубежного монархизма // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. Мичуринск, 2006. № 1. – С. 237-240.
  6. Реєнт О., Сердюк О. Загострення суперечностей в імперському суспільстві у роки Першої світової війни (липень 1914-лютий 1917 рр.) // Проблеми історії України XIX–початку XX ст. 2004. Вип. 7. – С. 5-47.
  7. Реєнт О. П., Янишин Б. М.. Україна в період Першої світової війни: історіографічний аналіз // УІЖ. – 2004. – № 4. – С.3-35.
  8. Моісєєнко, Л. М. Правове становище єврейського населення в Російській імперії в кін. ХІХ – на поч. ХХ ст. / Л. М. Моісєєнко. Література та культура Полісся : збірник наукових праць. Вип. 66. Соціальні аспекти історико- культурного розвитку Полісся й України / Ніжинський держ. ун-т ім. М. Гоголя ; [відп. ред. Г. В. Самойленко]. – Ніжин : [б. и.], 2011. –  С .152-162.
  9. Морозова А.В. Освіта євреїв у Чернігівській губернії в останній третині XIX – на початку XX століть // Сіверянський літопис. – 2001. – № 1. – С. 44–55; Поліщук Ю. Система освіти єврейської молоді у Волинській губернії (ХІХ – початок ХХ століття) // Євреї в Україні: Історія, культура, традиції. Збірник наукових праць. – К., 1997. – С. 67–77; Рудницька Н.В. Професійна освіта євреїв Волині у ХІХ – на початку ХХ ст. // Український історичний журнал. – 2001. – № 6. – С. 123–132; Симоненко В. Єврейське казенне училище // Євреї в Ніжині. Науковий збірник. – Ніжин, 2001. – С. 65–73.
  10. Дузь Л. Из истории еврейской земледельческой колонизации в новороссийских губерниях в первой половине ХІХ века // Запорожские еврейские чтения. Вып. 2. – Запорожье, 1998. – С. 30–33; Морозова А.В. Євреї-землероби Чернігівської губернії та їхні колонії // Архіви України. – 2003. – № 1-3. – С. 128–137; Її ж. Єврейське землеволодіння та землеробство, землеробні колонії північного Лівобережжя України // Сіверянський літопис. – 2003. – № 5–6. – С. 74–81; Шейкін Й. Єврейські землеробні колонії в Україні // Українське єврейство. – Вип. 3. – К., 1998. – С. 68–78.
  11. Доценко В. Єврейські громадські організації Волинської губернії в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. / В. Доценко // Культура народов Причерноморья. – 2008. – № 143. – С. 99-103.
  12. Гончаров В.В. Єврейське населення Південно-Східної України. 1861-1917рр. Автореф. дис. канд. іст. наук: 07.00.01 / В.В. Гончаров; Донец. нац. ун-т. – Донецьк, 2005. – 20 с
  13. Морозова А.В. Єврейське населення Лівобережної України (друга половина XIX-початок XX ст.) Автореф. дис… канд. іст. наук: 07.00.01 / А.В. Морозова; Харк. нац. ун-т ім. В.Н.Каразіна. – Х., 2005. – 19 с.
  14. Жванко Л.М. Біженці Першої світової війни: український вимір (1914-1918 рр.): монографія / Л.М.Жванко. Х.: Віровець А.П. «Апостроф», 2012. 568 с.
  15. Златина Мария Александровна. Проблема еврейского беженства в России в период Первой мировой войны: июль 1914-зима 1915/1916 гг.: диссертация … кандидата исторических наук: 07.00.02 / Златина Мария Александровна; [Место защиты: Рос. гос. пед. ун-т им. А.И. Герцена].- Санкт-Петербург, 2010. – 250 с.
  16. Білоус Лариса Єврей як «ворог» та «офірний цап» у Російській імперії під час Першої світової війни // Маґістеріум: Історичні студії. Випуск 41 2010 С.63-67.; Білоус Л. В.Виселення євреїв російськими військовими під час Першої світової війни. // Наукові записки. Том 104, Історичні науки / Національний університет «Києво-Могилянська академія», 2010 – С.23-28.; Білоус Л.В. Депортації єврейського населення на території Російської імперії під час Першої світової війни. Український історичний журнал К: «Дієз продукт», 2011. – Вип. 2, (№ 496). С.65-79.
  17. Кирієнко, О. Ю. Військова цензура і «єврейське питання» в Російській імперії (1914-1917) / О.Ю. Кирієнко // Література та культура Полісся : Збірник наукових праць / Ніжинський держ. ун-т ім. М. Гоголя, 2010. – Вип. 57 : Регіональні економічні, релігійні, освітянсько-наукові та культурно-мистецькі проблеми в загальноукраїнському контексті. – С. 229-235.
  18. Монолатій І.С. Захист держави як приклад етнічного патріотизму: випадок євреїв під австрійської Галичини // Прикарпатський вісник  НТШ.  Думка . – 2011. –  №  3(15). – С.150-156.
  19. Кальян С.Є. Російська інтелектуальна еліта у XIX ст.: юдофобські настрої // Гілея: науковий вісник, 2009 Вип. 20 Збірник наукових праць / Гол. ред. В.М. Вашкевич. – К.: ВІР УАН, 2009. – С.1-13
  20. Семенова  Е.Ю.  Отражение  «еврейского   вопроса»  в  мировоззрении городского   населения  Поволжья  в   годы  Первой  мировой   войны  //  Научные  проблемы гуманитарных исследований, 2011. Вып .1. – С .59–70.
  21. Гольдин С. Евреи и шпиономания в русской армии в годы Первой мировой войны // Лехаим. 2007. № 3.; Гольдин С. Русская аримия и евреи накануне Первой мировой войны // Лехаим. 2007. № 9.
  22. Климова С.М  Славянская (русская и польская) судьба в зеркале «еврейского вопроса» // Историческая психология и социология истории. Том 4, № 2 / 2011. – С.118-127.
  23. Ильин С.А. Русская православная церковь и «еврейский вопрос» // Вестник Тамбовского университета (Выпуск 3(71), 2009 год, Серия: Гуманитарные науки – С.215-220.
  24. И. Ф. Павловский. Статистика еврейского населения Полтавской губернии. Труды Полтавской учёной архивной комиссии. Вып. 5. – Полтава, 1908. –  С. 229, 232; Первая всеобщая перепись населения Российской империи 1897 г. / под ред. Н. А. Тройницкого. – СПб.: ЦСК МВД,. 1904. – Т.ХХХІІІ: Полтавская губерния. 315 с.
  25. Статистический ежегодник России. 1914 г.  Издание  ЦСК  МВД. Пг., 1915. Отдел 1. – С.75-76
  26. Отчет Полтавской Губернской Земской Управы за 1914 год. – Полтава : Типо-литография И.Л.Фришберга, 1915. 
  27. Статистичний справошник по Полтавській губернії на 1918 -19 рр. – Полтава: Друкарня Т-ва Печатного діла, 1919. 
  28. Первая всеобщая перепись населения Российской империи 1897 г. / под ред. Н. А. Тройницкого. – СПб.: ЦСК МВД,. 1904. – Т.ХХХІІІ: Полтавская губерния. 315 с.
  29. Вишневецкий Александр Почему евреи  не ассимилировались [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://alvishnev8391.narod.ru/evreineassimil/evreineassimil.htm. – Назва з екрану. 
  30. Свод нормальных оценок крупных промышленных заведений Полтавской губернии / Статистическое бюро Полтавского земства. Полтава: Типография Т-ва «Печатное дело» (бывш. Дохмана), 1913. 76 с.
  31. Первая всеобщая перепись населения Российской империи 1897 г. / под ред. Н. А. Тройницкого. – СПб.: ЦСК МВД,. 1904. – Т.ХХХІІІ: Полтавская губерния. 315 с.
  32. Памятная книжка Полтавской губернии на 1914 год. Полтава: Типография Губернского правления, 1914.; Памятная книжка Полтавской губернии на 1916 год. Полтава: Типография Губернского правления, 1916.
  33. Приднепровский голос, № 375 от 06.08.1913.
  34. Свод Законов Российской империи, Т. ІХ, Кн. 1, Р.5, Гл. ІІ, Ст.805.
  35. Памятная книжка Полтавской губернии на 1914 год. Полтава: Типография Губернского правления, 1914.

 

SUMMARY

The current national historiography of Jewish history is examined in this article, the socio-demographic characteristics of the Jewish population of Poltava province on the eve of the First World War is formed.

Keywords: Jewish population, Poltava province, First World War

АННОТАЦИЯ

В статье проанализирована современная отечественная историография истории еврейского народа, сформирована социально-демографическая характеристика еврейского населения Полтавской губернии накануне Первой мировой войны.

Ключевые слова: еврейское население, Полтавская губерния, Первая мировая война

Exit mobile version