Site icon Outskirts of Kremenchug

До питання переатребуціі світлини культової споруди Кременчука

Крестовоздвиженская церковь в Крюкове - фото 1609
Автор: Музиченко Наталія Валентинівна

Якось років з 15 тому, оглядаючи експозицію музею Крюківського вагонобудівного заводу, автор звернула увагу на стенд, де розміщувалась чорно-біла фотографія кам’яної однобанної споруди з дзвіницею. Приклеєна внизу машинописна етикетка інформувала, що це Покровська церква у Крюкові, 1896 рік. Ця світлина свого часу була опублікована у відомому краєзнавчому виданні, але під назвою «Крестовоздвиженская церковь. Конец ХІХ века» [1, с.201]. 

Зі стрімким поширенням інтернет-павутини зараз це фото «гуляє» саме під такою назвою на різних краєзнавчих сайтах. В рамках теми «Кременчук церковний» довелось опрацьовувати відомі фотоілюстрації культових споруд, в тому числі й вищезгаданої. Виявилось, що зображення на світлині не відповідає ні реальному опису храму, ні ландшафту крюківського мису, де він розташовувався. Сумніви щодо правильності атрибуції висловив і краєзнавець Івушкін В. Е., який саме в цей час  звернувся до нас із запитанням стосовно цього фото.

За даними В. Бучневича церква Воздвиження Хреста Господня у Крюкові була відкрита в пристосованому одноповерховому приватному будинку стараннями купців Кушнирьових у 1825 році. Дзвіниця була прибудована набагато пізніше на кошти купця І.Зубарєва у 1867 році [2, с.31]. 

Ця культова споруда зберігалась ще в 30-і роки 20 століття, про що свідчать фондові матеріали Кременчуцького краєзнавчого музею [3]. На світлині ж зображена капітальна культова споруда з дзвіницею у псевдовізантійському стилі, яка стоїть ліворуч від проїжджої частини вулиці, що має крутий спуск. У Крюкові на місці розташування колишньої Хрестовоздвиженської церкви – ріг вул. Херсонської (сучасна вул. Приходька) і пров. Щемилівського (зараз не існує, забудований) [4], місцевість абсолютно рівна, без перепадів висот. Спало на думку пошукати фото церковних споруд міст, ближніх до Кременчука. І ось, на одному із сайтів зустрілась фотографія з абсолютно ідентичною церковною спорудою і ландшафтом. 

В Полтаві, на Подолі існувала церква Різдва Пресвятої Богородиці. Перша дерев’яна церква Різдва Богородиці згоріла у 1771 році. На її місці у 1775 році Луценком і Лаврентієвим була збудована нова дерев’яна церква, яка існувала до 1896 року (перенесена до с. Новопарафіївки Костянтиноградського повіту). У 1896-1899 роках зведено муровану церкву Різдва Богородиці у псевдовізантійському стилі. Одноверха, хрещата у плані, південні і північні рамена завершені півкруглими екседрами.



Між ними і апсидою вбудовано невеликі прямокутні у плані об’єми. Масивний центральний четверик увінчано світловим куполом на круглому барабані. З західного боку сполучалася з багатоярусною дзвіницею. У 1931 році церква Різдва Богородиці закрита і згодом розібрана [5]. Опис цієї споруди абсолютно співпадає з церквою, зображеною на фото з назвою «Крестовоздвиженская церковь. Конец ХІХ века» [1, с.201], а дата початку зведення – з датою на етикетці під фото цієї ж церкви, але з назвою Покровська, що знаходиться в музеї ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод»

Отже, порівнюючи фотографії та опис храму в письмових джерелах, без сумнівів можна стверджувати, що на світлинах з нібито крюківською церквою насправді зафіксована мурована церква Різдва Пресвятої Богородиці на Подолі в Полтаві, будівництво якої розпочалося в 1896 році.

Автор: Музиченко Наталія Валентинівна, Завідувач науково-експозиційним відділом Кременчуцький краэзрнавчий музей

Наукове видання «ІСТОРИЧНІ, КУЛЬТУРНІ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ» Матеріали І Всеукраїнської науково-практичної конференції 19-20 листопада 2015 року

ЛІТЕРАТУРА

  1. Лушакова А.Н. Улицами старого Кременчуга.- Кременчуг, 2000.- С.201
  2. Бучневич В.Е. Кременчуг и посад Крюков. – Полтава, 1891. – С.31
  3. Фонди Кременчуцького краєзнавчого музею, ІРП.Р.інв.№5710
  4. Архів  Кременчуцького краєзнавчого музею, ф.1,оп.1, спр.185
  5. Улицы старой Полтавы. Церковь Рождества Богородицы [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://old.poltava.ua/churches/churches.htm
Exit mobile version