Site icon Околиці Кременчука

Спасо-Преображенська церква в Кременчуці

Спасо-Преображенська церква листівка №51

У 1801-1803 рр. на місці нинішнього торгово-розважального комплексу “Європа” (колишній “Будинок Офіцерів”) була збудована кам’яна одноглавая, в одній зв’язку з дзвіницею, Спасо-Преображенська церква, освячена 4 вересня 1803 року з благословення єпископа малоросійського і Переяславському С. Лебединського. Триярусні різьблені золочені іконостаси виготовляються тільки в 1866 році на пожертвування багатих прихожан. У центральному іконостасі розташовувалися найдорожчі ікони в багатих срібних ризах, прикрашені виробними і дорогоцінним камінням. Серед церковних книг найдавнішим було євангеліє, віддруковане в Москві в 1701 році. Гідною прикрасою його став багатий срібний з позолотою оклад, на лицьовій стороні якого містилося п’ять великих емалевих овалів із зображенням євангелістів і Казанської Богоматері.

У 1837 році в Спасо-Преображенському соборі хрестився П. Житецький, що став пізніше відомим філологом, першим істориком української літературної мови.
Його батько був священиком Спасо-Преображенської церкви, їх будинок знаходився поряд з церковною садибою. Пізніше, після смерті священика, у його спадкоємців будинок збиралося придбати Кременчуцьке повітове земство для розташування на ньому повітової управи. Але угода не відбулася, а земство побудувало для своїх потреб новий будинок по Училищної вулиці (цей будинок зберігся до наших днів, перебувати за готелем “Кремінь”).
Після революції церква закривають і в середині 30-х років розбирають. Цегла використовують для пристрою парапету навколо скверу МЮДа, а будівельне сміття – для засипання болота на Сінний площі. Доля дорогоцінних книг та ікон невідома.

За матеріалами книги “Вулицями старого Кременчука”

Автори: А. Лушакова і Л. Евселевскій

Згідно Довідкової книги за 1908 рік Кременчук

Преображенська (Катерининська вулиця), побудована в 1804 р

Престолів три: головний в ім’я Преображення Господня, в межах: Казанські ікони Божої Матері і Різдва Іоанна Предтечі.
Причт: протоієрей. Олексій Федір. Клепачевський (Елін. У. З. Д.),
священики: Матвій Платон. Якубовський (Докторська вулиця власний будинок), і Георг. Семен. Крівусев;
диякони: Кондра. Онімфоров. Ільяшевіч і Мітроф. Федір. Касьяненко,
псаломщики: Федір. Леонт. Мариниченко (все в церковному будинку по Катерининській вулиці),
староста купець Олександр Феодосії. Золотарьов.

Exit mobile version