Site icon Околиці Кременчука

Кременчуцький історико-краєзнавчий музей

Краеведческий музей. Кременчуг - фото 1232

9 вересня 1966 року прийнято Постанову Ради Міністрів СРСР про відновлення роботи історико-краєзнавчого музею в місті Кременчуці, який існував недовгий час перед війною і був знищений в роки війни. Протягом 9 років вченими музею створювалася нова експозиція, яка відкрилася 26 вересня 1975 року.

Відкриття музею
було початком створення в місті багатою культурною та історичною скарбниці, яка відбилася в експозиціях музею, а також в наукових статтях його співробітників, на сторінках різних науково-популярних видань, була не раз популяризована в багатьох місцевих радіо-і телепередачах.

Науковими співробітниками музею зібрані цікава колекція палеонтологічних зразків, об’ємна колекція мінералів і гірських порід, велика і багата археологічна колекція. У фондах музею зберігаються сімейні альбоми, документи, листівки, особисті речі і предмети побуту, що розповідають про те, де працювали, в яких будинках жили, як відпочивали, у що одягалися і до яких соціальних груп належали наші кременчужани в XIX – початку ХХ століть. Співробітниками музею разом з ветеранами та краєзнавцями міста був зібраний величезний матеріал про загиблих в роки війни кременчужан та мешканців Кременчуцького району – своєрідна рукописна книга Пам’яті, що складається з 32 альбомів. Ця інформація увійшла до Книги Пам’яті України – 1-12 т, «Полтавська область», що вийшла у світ в 1998-1999 рр ХХ ст. Основний фонд музею належить Національному музейному фонду України.

За межами музею – в бібліотеках, навчальних закладах, дитячих центрах і т.п. – здійснюється науково-освітня робота.

Наукові співробітники музею працюють над майбутньою експозицією разом з художниками і фахівцями музейної справи, намагаючись створити в Кременчуці в недалекому майбутньому сучасний, оснащений новим обладнанням музей, який відповідав би вимогам часу і очікуванням наших кременчужан.

В музеї працює п’ять наукових відділів:

природи,
історії дожовтневого періоду,
сучасної історії,
науково-освітньої роботи,
фондів, також наукова бібліотека і науковий архів.

Режим роботи щоденний з 08 до 17 годин крім вихідних та святкових днів.
перерву на обід з 12 до 13 годин,
Контактний телефон 3-91-05.
Контактний E-mail: museum_1975@ukr.net
Музей в facebook: https://www.facebook.com/museum1975/
Директор музею – Алла Павлівна Гайшинська.

Exit mobile version