Site icon Околиці Кременчука

Скарби Кременчука та Полтавської області

Клады Кременчуга и Полтавской области

У 1984 році в Кременчуці під час земляних робіт на бульварі Пушкіна було виявлено скарб із срібних і золотих виробів вагою в 30 кілограмів
Про це скарб (по бульвару Пушкіна тоді прокладали траншеї для теплотраси) говорив не тільки весь Кременчук, але і вся Полтавська область. Що ж було виявлено в цьому кременчуцькому скарбі? Кілька столових срібних наборів російського виробництва, а також японські срібні чарки, уламки і цілі золоті і срібні вироби, а також золоті монети, які були кваліфіковані як колекційні. Загальна вага скарбу потягнув за 30 кг. Він був зданий державі … Який відсоток отримали від нього екскаваторник і землекопи-робітники – невідомо.
Скарби на території Полтавської області розкопувалися досить часто. Розповімо про найзначніші і цікавих знахідках. Всього ж відомо про двохстах скарбах, знайдених на Полтавщині в різний час.
У 1928 році безпосередньо в селі Старий Орлик недалеко від ярмаркової площі, під час земляних робіт випадково знайдений скарб крем’яних пластин (грошей) епохи енеоліту. Вони були передані на зберігання до Києва в Історичний музей України. Цікаво те, що в районі цього ж старовинного українського села, неподалік від так званих занедбаних Кабакових хуторів, під час Першої світової війни в 1915 році місцевим жителем знайдено ліпний горщик зі скарбом бронзових “знарядь зрубної культури” датованих вченими-фахівцями 16-15 ст. до н.е .. Знахідка складалася з шести серпів і сокир кельтів. Ця знахідка і понині зберігається в найбагатшому полтавському краєзнавчому музеї.
Так званий Івахновскій скарб із срібних виробів 8-9 століття виявлений в селі Яхники (нині Лохвицького району) в 1905 році потрапив на зберігання в московський Історичний музей.
Також в 1905 році в самій Полтаві під час будівництва водогону на Соборній площі, яка виявилася старовинним городищем ще роменської культури, був знайдений скарб срібних прикрас (12 кілець і 8 браслетів). Ці предмети датовані 10-11 століттями. Зараз вони експонуються в краєзнавчому музеї міста Полтави.
У 1960 році в Лубнах на площі Кірова був виявлений підземний хід 17-го століття і в ньому дуже великий скарб. Він складався з різних срібних і позолочених речей московського виробництва, поясів з емалями виготовленими в стародавньому Львові з позолоченими пластинами. У скарбі також були монети Речі Посполитої першої половини 17-го століття. Цей скарб зберігається в краєзнавчому музеї в Лубнах.
У 1985 році виявлено скарб в славнозвісної Диканьки. Він знаходився в маленькому глечику, а в ньому зберігалися жіночі прикраси 18-го століття зі скла, коралів і срібла, а також 10 срібних польських і російських монет 1623-1713 років.
“Молодий” скарб, захований в роки кривавої Громадянської війни в 1920 році, був знайдений через 63 роки в селі Ковалівці нинішнього Шишацького району. У ньому було близько сорока срібних предметів: канделябри і розкішні свічники, витончені ложки і чудові ножі виробництва майстрів кінця 19-го століття.
Досить значними був так званий “Лукішінскій” скарб монет, знайдений в горщику на поселенні черняхівської культури 3-4 століття в глухому урочищі під назвою Білі Спінжаркі. Скарб виявлено в роки Великої Вітчизняної війни під час німецько-фашистської окупації в 1942 році на лівому березі річки Ворскли в Полтавському районі біля старовинного села Лукішіно. У скарбі було рівно 1 тисячу монет часів римських імператорів. 934 найцінніших монети згодом потрапили до зібрання Полтавського краєзнавчого музею. 66 монет або пропали, або потрапили в руки приватних колекціонерів.
Скарби з римськими монетами виявлялися в 1911 році. Тоді біля села Нехворощі (нинішнього Новосанжарського району) було виявлено скарб з 300 монетами. У 1957 році в Пирятинському районі біля села Крячковци був знайдений скарб із 38 римськими монетами, а в 1967 році біля села Трухановци Котелевського району виритий скарб з 30 монетами. Ці всі знахідки надійшли в музеї Полтави і Пирятина.
У Полтавській землі траплялися скарби не тільки з монетами римських імператорів. Так безпосередньо в найдавнішою Полтаві було виявлено скарб срібних арабських дирхемів – 300 монет, 40 з них передані в обласний музей.
Гігантський скарб монет в 1938 році знайдений абсолютно випадково відпочиває полтавчанкою недалеко від Кременчука на правому березі річки Псел в урочищі Старому біля невеликого села Запсілля. В горщику виявилося 2164 монети держав Центральної і Західної Європи 16-17 ст. зі срібла і Білона. За припущенням археологів, скарб був закопаний десь в 1650 році. Знайшла скарб полтавчанка здала його в музей міста Полтави.
Автор: Євген Милославський
За матеріалами: nabat.org.ua

Exit mobile version