Site icon Околиці Кременчука

Церкви на Херсонській вулиці у Крюкові

Посад Крюков на Днепре, Общий вид - открытка № 1971

У першій половині ХІХ ст. на Херсонській вулиці у Крюкові (тепер вул. Івана Приходька) з’явилися дві церкви. Серед мешканців Крюкова значною була частка старообрядців. Вони переселилися сюди в початковий період новоросійської історії краю, коли уряд Катерини II дозволив утікам від релігійних утисків у Західну Білорусь та Україну старообрядцям, не тільки повертатися на батьківщину, а й гарантував недоторканність їхньої віри. Переважна більшість крюківських старообрядців займалася торгівлею, були серед них дуже заможні купці, які щедро відпускали свої гроші на різні благодійні цілі. Один із них, купець Кушнарьов, у 1825 році, перебудував свій будинок, розташований на самому початку Херсонської вулиці, поблизу Соляної площі, під єдиновірську Хрестовоздвиженську церкву.

Він же на свій рахунок влаштував іконостас і забезпечив її необхідним. Храм вийшов на славу – одноголовий, кам’яний, чудово оглядається з Дніпра, він був одним із висотних акцентів у силуеті Крюкова. Кілька разів церква горіла, але незмінно відновлювалася у первісному вигляді стараннями багатих парафіян. У 1867 році інший купець І. Зубарєв своїм коштом прибудував до церкви триярусну дзвіницю, завершивши тим самим формування її зовнішнього вигляду.

У 1828 році закінчилося будівництво та відбулося урочисте освячення головної парафіяльної крюківської церкви – Покровської. Вона знаходилася на Базарній площі, приблизно на місці сучасних житлових будинків №23 та №29 по вулиці Приходько (колишня Херсонська вулиця). Це був кам’яний п’ятиголовий храм у грецькому стилі з трьома престолами: головним – в ім’я Покрови Пресвятої Богородиці та двома граничними – Святого Миколая та Святих Сіону та Анни. Прикрашав храм триярусний дерев’яний різьблений позолочений іконостас. У північно-західному кутку огорожі в 1842 році коштом чиновників Кременчуцької комісаріатської комісії, що знаходиться також на Базарній площі, була побудована дерев’яна одноголова з прекрасним різьбленим іконостасом каплички в ім’я цариці Олександри. Добре вписалася в ансамбль Покровської церкви і споруджена в 1885 році триярусна дзвіниця, що окремо стоїть. Перебувала вона на місці колишнього дитячого садка «Теремок» у Крюкові, за адресою Приходька №21.

На жаль, Покровська церква, Хрестовоздвиженська церква та дзвіниця не збереглися до наших днів. Оскільки на фото Крюкова у 1941 роках їх уже немає, гадаю можна припустити, що їх знесли у 30-х роках під час боротьби радянської влади з релігією.

Джерело: Книга “Вулицями старого Кременчука” О.М. Лушакова, Л.І. Євселевський 2001 рік

Exit mobile version