Site icon Околиці Кременчука

Герб Кременчука

Герб Кременчука — один з офіційних символів міста Кременчука. Сучасний герб було затверджено 21 вересня 1995 року.
Автор — А. Гречило.

Кременчук відомий із XVI століття, але герба у відсутності. Обов’язковість наявності герба у кожного міста змусила губернську владу звернутися до Герольдмейстерської контори з проханням створити герб для Кременчука. 24 квітня 1798 року (одночасно з гербом Одеси) було затверджено кременчуцький герб із простою та виразною символікою, що ілюструє географічне положення міста:
“… у блакитному полі срібна смуга, що означає річку Дніпро, що протікає через це місто”.

Проект Б. Кене
6 липня 1866 року на основі старого розроблено новий герб. Автором проекту був Б. Кене. В синьому полі срібний пояс. У вільній частині герб Полтавської губернії. Щит увінчаний срібною міською короною з трьома вежками та обрамований двома золотими колосками, оповитими Олександрівською стрічкою.

Герб радянського періоду
Герб було затверджено 30 липня 1971 року рішенням N344 виконавчого комітету міської ради. У п’ятикутному червоному щиті — синій щиток, увінчаний половиною шестірні, у якому три розімкнутих хвилястих нитяні пояси. У половині шестірні — золоті серп і молот. Пояси означають річку Дніпро, яку перетинає міст у топографічному зображенні. Герб має вузьку сріблисту облямівку. Автор — Л. Сидоренко.

Сучасний герб затверджено 21 вересня 1995 року рішенням Кременчуцької міської ради.

Джерело: Вікіпедія

Exit mobile version