Site icon Околиці Кременчука

Федько Валентина Тимофіївна – до 100-річча с дня народження.

Федько Валентина Тимофіївна - до 100-річча с дня народження.

Автор: Ірина ФЕДЬКО

Федько Валентина Тимофіївна – Заслужений  лікар України, Відмінник охорони здоров’я, колишній  директор Кременчуцького медичного училища (1949-1970 рр.), Почесна громадянка м. Кременчука.

Федько Валентина Тимофіївна  народилась 20 листопада 1913 року в м. Кременчуці, українка. Після закінчення в 1927 році школи-семирічки з 16 років працювала технічним секретарем робіткому «Вукооптранс», потім служила у відділі постачання заводу « Дормаш ». Після  закінчення робітничого факультету та курсів по підготовці в ВУЗ при медичному комбінату (на базі 1-ї Радянської лікарні) в 1935 році поступила на педіатричний факультет Харківського медичного інституту, якій з відзнакою закінчила в 1940 році. Після закінчення інституту працювала лікарем-педіатром  Кременчуцької дитячої лікарні. Після повернення в Кременчук у 1944 році очолила Кременчуцьку дитячу лікарню, працювала лікарем Будинку дитини. В ці ж роки Федько В.Т. була і міським педіатром.

В 1946 році нагороджена медаллю «За доблестный труд в период Великой Отечественной войны 1941-45 гг.», а в 1947 році – Знаком «Відмінник охорони здоров’я» за активну участь в розбудові лікувальних закладів міста Кременчука, в цьому ж році вона представляла педіатрів Полтавщини на Всесоюзному з’їзді дитячих лікарів.

В 1949 році переведена на посаду директора Кременчуцького медичного училища, на якій пропрацювала до 1970 року, підготувавши більше 3000 медичних фахівців середньої ланки. Після німецько-фашистської окупації залишився лише один корпус училища, тому довелось створювати належну учбово-матеріальну базу, вдосконалювати навчально-виховну роботу, згодом училище зайняло провідне місце в області. В.Т Федько була кілька років членом методичної ради Міністерства охорони здоров’я СРСР по середній медичній освіті. В цей час Федько В.Т. вибирається депутатом міської ради.

Має чисельні Грамоти міського та обласного відділів охорони здоров’я, медалі. За видатну діяльність в галузі охорони здоров’я в 1960 році В.Т. Федько було присвоєне звання  Заслуженого лікаря України. В 1970 році, відпрацювавши 2 роки після досягнення пенсійного віку, В.Т. Федько перейшла працювати до міської дитячої лікарні лікарем – педіатром. Мала вищу атестаційну категорію.

В.Т. Федько віддала  охороні здоров’я  більше 50 років й зберегла вірність своїй професії. Багато уваги приділяла популяризації історії розвитку медичної служби та середньої медичної освіти м. Кременчука, мала численні публікації в журналі «Медична сестра», місцевій та республіканській пресі, підтримувала тісні зв’язки с міським історико-краєзнавчим музеєм, музеєм історії медицини України. По її ініціативі та при безпосередній участі було створено кімнату – музей Кременчуцького медичного училища та міської дитячої лікарні. Приймала активну участь в громадському житті міста Кременчука, була патріотом свого міста,  дуже  добре знала його історію, берегла її та поділяла свої знання з жителями міста, яке дуже любила. І якому віддала все своє життя. 

16.06.2009 року на будинку по бульвару Пушкіна, 20, в якому В.Т.Федько проживала з 1963 по 2006 роки, було встановлено Меморіальну дошку.

В.Т. Федько пішла з життя на 93-му році 31 січня 2006 року. Похована в м. Кременчуці на Старореївському кладовищі.

Валентина Тимофіївна написала та надрукувала книжки:

1) «О.Т. Богаєвський – лікар, громадський діяч» , 1995 р. (в співавторстві з Євселевскім Л.І.);

2) «Історичні сторінки розвитку медичної служби Кременчука», 2001 р.;

3) «Історичні сторінки медичної служби Кременчука», 2002 р.;

4) «Минуле завжди з нами», 2003 р.

Автор: Ірина ФЕДЬКО

Exit mobile version