Site icon Околиці Кременчука

70 років МІЖ ДВОМА БЕРЕГАМИ

Строительство Крюковского моста в Кременчуге 1949 год - фото 1505

Нас роз’єднують ріки,
береги сотворивши.
Та щоб жилося ліпше –
Міст з’єднав нас навіки

Як Ви гадаєте, що об’єднує кременчужан? Жага до перемог, працелюбність, щирість, привітність… Але ж це людські якості. Відповідь на це запитання насправді лежить на поверхні, а саме – над Дніпром. Кременчужан з лівого та правого берега об’єднує міст. МІСТ! Якби його не було, то ми б не зустрілися всі разом, а хтось навіть не зустрів би ніколи свою долю. Ось таке велике значення має ця, здавалося б, звичайна інженерна споруда.
Щодня ми дивимося на цей символ Кременчука, що височить над хвилями величного Дніпра, і навіть не думаємо про те, який довгий шлях пройшов міст, щоб стати таким, яким ми його бачимо.
Не будемо заглиблюватися в подробиці історії Крюківського мосту – адже було опубліковано чимало наукових та краєзнавчих праць. І зараз продовжуються дослідження цього питання. Кому буде цікаво, той ознайомиться з усіма відомими роботами.
Зупинимося на найголовнішому. 21 грудня 2019 року виповнюється 70 літ з дня відкриття двоярусного мосту через Дніпро!
Не всі повірять, але в місцевій газеті «Робітник Кременчуччини» у грудні 1949 року про цю подію не надруковано ані слова!!! Уявляєте?!
Добре, що у фондах краєзнавчого музею зберігається декілька фото, зроблених під час будівництва мосту і в день його відкриття. Подивіться на них. Можливо, хтось упізнає своїх рідних серед кременчужан, які раділи цій значній події в нашому місті. Адже міст завжди був нашою гордістю, нашим символом і нашим шляхом уперед.
І хоч ми справедливо нарікаємо, що його давно потрібно ремонтувати, але ж, погодьтеся, в Кременчуці поки що нічого подібного цій геніальній інженерній конструкції не вдалося звести.
Отже, згадаємо разом, як воно було. Зі святом, кременчужани! Не сумніваюся, що на багатьох сторінках в Інтернеті сьогодні будуть опубліковані дослідження, спогади, знахідки…
З ювілеєм, наш рідний Крюківський міст!

Зав. відділу Вікторія Ширай

Exit mobile version